Samen nadenken over sociale vraagstukken in de IJmond
Gemeenten willen inwoners betrekken bij vraagstukken op het gebied van zorg en ondersteuning. Zeker nu de gemeenten er zoveel taken en verantwoordelijkheden bij hebben gekregen, vanwege de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de Participatiewet. In de IJmond gebeurt dat nu door advies te vragen aan de participatieraden (Cliëntenraden en Wmo-raden). Maar de gemeenten én de participatieraden vinden die huidige vorm van inspraak onvoldoende: participatie houdt voor ons meer in dan wat we nu doen.
Meer inwoners betrekken
De gemeenten en participatieraden willen nog méér inwoners betrekken bij de sociale vraagstukken in de IJmond. We willen aan de slag met nieuwe vormen van (bewoners-) participatie. Meer jongeren die zich laten horen maar ook ouderen en mensen met een beperking. De inwoners zelf weten vaak het beste welke problemen er zijn en welke steun of hulp nodig is. Het gaat om jong en oud, arm en rijk, mondig en minder mondig. Dat daagt ons uit om creatief te zijn. De huidige tijd daagt gemeenten uit om inwoners actief uit te nodigen om zich in te zetten voor hun leefomgeving. En dit vraagt van gemeenten en bestaande raden om nieuwe werkwijzen toe te passen. Daar zijn we in 2017 mee aan het oefenen. We willen op diverse manieren, in persoonlijke ontmoetingen, maar ook via de digitale snelweg, met de gebruikers van zorg en ondersteuning, met hun naasten, en met alle inwoners die zich in willen zetten voor een sociale IJmond het gesprek aangaan. We willen gebruik maken van de ervaring en kennis in onze gemeenten. En dat doen we door alle burgers actief op te roepen om mee te doen.
Nieuwe vormen van participatie uitproberen
De participatieraden en de drie gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen gaan samen nieuwe vormen van participatie uitproberen. Over hun eigen grenzen heen. Los van bestaande vergaderstructuur en bestaande cultuur. In januari heeft de aftrap van het project ‘vernieuwen participatie’ plaats gevonden. Beleidsambtenaren jeugd, zorg en participatie gaan met leden uit de bestaande participatieraden in drie praktijksituaties (pilots) experimenteren met het betrekken van inwoners bij actuele vraagstukken. We gaan ervaringen opdoen en willen eind 2017 advies uitbrengen aan de colleges van B&W over vormen van participatie die voor de IJmond mogelijk zijn. Tussentijds toetsen we of we op de goede weg zijn. We willen samen leren hoe we de participatie vorm geven en wat wel en niet werkt.
Proefprojecten van start
Er lopen dus drie initiatieven en op diverse manieren worden mensen uitgenodigd om deel te nemen. Misschien heeft u al een oproep voorbij zien komen om mee te praten over uw ervaring met een uitkering of een zorgvraag. Het doel is de hulp aan inwoners, van jong tot oud, te verbeteren. Wij zien alle inwoners als adviseurs over beleid en uitvoering en nodigen van harte uit mee te denken en te doen.