De IJmond is een economisch geheel
“Tata Steel is door zijn ligging op de drie gemeentegronden een mooi voorbeeld van wat we hier in de regio de afgelopen honderd jaar onbewust maar volop hebben gedaan: als trio met elkaar samenwerken. De IJmond is een geheel, zeker economisch gezien,” zegt Serge Ferraro, wethouder EZ Beverwijk. “Een prachtige regio, waar het barst van de kansen.”
Nuchter constateert Ferraro dat hij zijn collega’s wel weet te vinden. En zij hem. “We komen elkaar veel tegen, formeel of informeel, altijd hebben we wel wat te bespreken.” De vanzelfsprekendheid waarmee dit gebeurt en de organisatie ervan via ESIJ, maken de IJmond volgens Ferraro tot een sterker samenwerkingsverband binnen de MRA.
“Alle drie hebben we een eigen geluid, een eigen samenstelling, maar de neuzen staan vaak dezelfde kant op, ik denk echt vaker dan bij menig ander gemeentelijk conglomeraat in ons land. Zo opereren we hier nu eenmaal al meer dan een eeuw. Toch is het goed dat het besef van de noodzaak van samenwerken de laatste jaren nog sterker is geworden.”
“Door als IJmond te acteren binnen de MRA kun je samen duidelijker naar voren brengen wat je als regio te bieden hebt”, stelt de Beverwijkse wethouder. Hij ziet daarin ook een belangrijke functie voor het onderwijs, vooral vanwege de nadruk die het NOVA College legt op het broodnodige technische onderwijs en de activiteiten die worden ontplooid vanuit Techport, dat een link heeft met ESIJ. “De windenergie is bijvoorbeeld een veelbelovende economische ontwikkeling, maar daar moeten wij vooral ook het technisch onderwijs in meenemen.”
Vol verve uitventen
Ferraro heeft de indruk dat op nationaal niveau nog weleens wordt onderschat hoe kansrijk de IJmond is. Hij noemt de gunstige, centrale ligging, de mentaliteit van de mensen en de positieve effecten van hun doen en laten. “Het is niet voor niks dat Beverwijk een van de gemeenten in ons land is met de oudste marktrechten, namelijk al sinds 1276. Dat marktelement, dat handelen, dat komt iedere keer weer terug: vroeger de veilingen voor groenten en aardbeien, al jarenlang de beroemde Zwarte Markt – vorig jaar uitgeroepen tot tweede markt van Nederland – en de relatief nieuwe Vers en Thuismarkt. Nu licht ik er slechts een aspect uit, maar de totaliteit van de kracht van de IJmond, die moeten we vanuit ESIJ in alle richtingen en vol verve uitventen.”
Over Serge Ferraro
Serge Ferraro (45) heeft Italiaanse roots, maar hij voelt zich in de IJmond als een vis in het water. Geen wonder, want zijn bloedverwanten hebben de grond van de drie gemeentes bewandeld: zijn opa voor werk in Velsen, zijn vader vond woonruimte in Heemskerk en was een van de eersten die een kraam op de Zwarte Markt had, zijn moeder kwam uit Beverwijk. Afgestudeerd als private jurist, heeft Serge vooral (leidinggevende) commerciële functies vervuld. Hij is onder meer directeur geweest van het Bel-me-niet-register.
“In die tijd heb ik te maken gehad met de landelijke politiek. Nu, na vier jaar gemeenteraad, vind ik het erg mooi om me als wethouder voor EZ, RO en wonen in te kunnen zetten.”